Текст зі ЗМІ

Минулого року ти вивчив / вивчила, що ЗМІ, тобто засоби масової інформації, — це ресурси, які передають інформацію. Проте в наш час отримувати новини чи знання ми можемо з різних джерел. Кожен сам обирає, що і де читати, слухати чи дивитись.

Щодня кількість інформації значно перевищує ту, яку ми можемо сприйняти. До того ж не вся вона є правдивою, актуальною і потрібною нам.

Вигадані новини називають фейковими. їх можуть поширювати, щоб рекламувати когось або щось, маніпулювати свідомістю, дезінформувати, залякувати людей і сіяти паніку.

Щоб ми не втрапляли на гачок неправди, Інститут масової інформації сформулював декілька порад, як зловити фейк. Ознайомся з інфографікою, аби бути обізнаним / обізнаною із цим явищем.

Фейк — це новина, в якій подано неправдиву або спотворену інформацію.

Я ПРАЦЮЮ В АНТАРКТИДІ»:

••• УКРАЇНСЬКІ ПОЛЯРНИКИ — ПРО СВОЮ РОБОТУ ••

Українська антарктична станція «Академік Вернадський» розташована на мисі Марина острова Галіндез за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. Її головне призначення — проведення наукових досліджень з геофізики, біології, метеорології та океанографії. Для цього щороку на станцію вирушає експедиція у складі 10-15 полярників. Ми поспілкувались з учасниками цьогорічної — 27-ї Української антарктичної експедиції — та розпитали їх про специфіку життя й роботи на станції.

Анжеліка Ганчук, метеорологиня

Про рішення долучитись до експедиції та відбір

Я мріяла попрацювати в Антарктиді ще зі студентських років. Але щоб сюди потрапити, науковцю потрібен досвід роботи. І от коли я вже мала достатньо досвіду, знань і внутрішню готовність, то подала документи й пройшла всі етапи відбору — фаховий, медичний та психологічний. Відбір серйозний, адже для цієї роботи недостатньо просто бути хорошим науковцем, важливо також мати міцне здоров’я та риси характеру, які допоможуть прожити цілий рік на маленькому холодному острові в обмеженому колі людей.

Про роботу та дозвілля на станції

Метеорологи на станції працюють позмінно, зміна триває добу. Робочий день починається після шостої ранку. Протягом зміни що три години я передаю метеотелеграму з результатами спостережень за основними метеорологічними величинами: температурою повітря й води, тиском, напрямком і швидкістю

вітру, хмарністю та іншими погодними явищами. Двічі на день уранці та ввечері, незалежно від погодних умов, метеорологу необхідно виходити на метеомайданчик для забору денних і нічних опадів, обслуговування приладів, вимірювання висоти снігового покриву та роботи з мареографом, який фіксує припливно-відпливні явища океану. Крім цього, ми вимірюємо концентрацію озону, щоб відстежувати характер змін озонової діри.

Будь-які кліматичні зміни в Антарктиді помітні раніше, ніж в інших широтах, тож завдяки нашим спостереженням можна спрогнозувати зміни клімату по всій планеті. Ці та інші дані науковці використовують під час розробки стратегії адаптації населення та економіки до змін в атмосфері на планетарному рівні.

Також дані зі станції Вернадського, як і з усіх інших метеостанций в Україні й світі, слугують базою для роботи синоптичних і кліматичних моделей, на основі яких створюються синоптичні карти й прогнози. Наша робота тут є дуже цінною, адже даних з антарктичного кліматичного регіону надходить не так вже й багато.

Щодо дозвілля, то для мене найкращий відпочинок — це сон, малювання або прогулянка островом, коли погода це дозволяє.

Про плюси та мінуси життя на станції

Найбільший мінус полягає в тому, що часто доводиться працювати вночі, тому складно вибудувати здоровий режим сну. Також мене засмучує відсутність свіжих овочів та фруктів.

А найбільше подобається те, що я працюю в умовах дикої природи, в стихії — серед гір, океану, криги та айсбергів чудернацьких форм. Інколи небо тут майже безхмарне й немає вітру. Тоді світить сонце і хмари переливаються всіма кольорами. На сонці сніг і крига блищать, а вода на десятки метрів поблизу айсбергів стає лазурового кольору, ніби тропічна лагуна. В ясні ночі на небі можна побачити рукав нашої галактики, незвичні сузір’я, безліч яскравих зірок.

На противагу таким погожим дням тут, щоправда, нерідко буває й інша погода, зі штормовим вітром та сильним снігопадом, під час якого видимість падає до мінімуму. Зазвичай полярники не виходять за таких умов за межі станції, але мені навіть за такої погоди доводиться виходити й виконувати свою роботу.

Оцінка
( Поки що оцінок немає )
Поділитись в соцмережах
Додати коментар