Рік видання: 2017
Автори: П.П. Попель, Л.С. Крикля
Видавництво: Академія
Кількість сторінок: 240
PDF (електронний підручник)
Читати онлайн
Скачати 9_klas_khimija_popel_2017.pdf
Зміст:
Шановні дев’ятикласники! | 3 |
1 розділ. Вода. Розчини |
|
§ 1. Суміші речовин. Розчини | 5 |
Домашній експеримент. Виготовлення колоїдних розчинів | 10 |
§ 2. Будова молекули води. Поняття про водневий зв’язок | 11 |
§ 3. Утворення розчину | 15 |
§ 4. Кристалогідрати | 19 |
§ 5. Розчинність речовин | 25 |
Для допитливих. Вода — найкращий розчинник для солей | 31 |
Позаурочний експеримент. Вирощування кристалів мідного купоросу | 31 |
§ 6. Електроліти та неелектроліти | 32 |
§ 7. Електролітична дисоціація | 37 |
§ 8. Ступінь електролітичної дисоціації. | |
Слабкі та сильні електроліти | 43 |
§ 9. Вода як електроліт. Водневий показник (рН) | 47 |
§ 10. Йонно-молекулярні рівняння | 53 |
§ 11. Реакції обміну між електролітами в розчині | 58 |
Для допитливих. Гідроліз солей | 61 |
Практична робота №1. Реакції йонного обміну між електролітами у водних розчинах | 62 |
§ 12. Якісні реакції на деякі йони | 64 |
Практична робота №2. Розв’язування експериментальних задач | 68 |
2 розділ. Хімічні реакції |
|
§ 13. Класифікація хімічних реакцій | 70 |
§ 14. Окисно-відновні реакції | 78 |
§ 15. Складання рівнянь окисно-відновних реакцій | 84 |
Для допитливих. Окисно-відновні реакції в батарейках | 89 |
§ 16. Тепловий ефект хімічної реакції | 90 |
Для допитливих. Калорійність харчових продуктів | 94 |
§ 17. Швидкість хімічної реакції | 96 |
Для допитливих. Про умови зберігання харчових продуктів | 104 |
3 розділ Найважливіші органічні сполуки |
|
§ 18. Органічні сполуки. Органічна хімія | 105 |
§ 19. Вуглеводні. Метан | 111 |
§ 20. Гомологи метану | 116 |
Для допитливих. Два бутани, три пентани | 121 |
§ 21. Етилен (етен) і ацетилен (етин) | 122 |
§ 22. Горіння вуглеводнів | 126 |
§ 23. Поліетилен | 130 |
Для допитливих. Тефлон | 134 |
§ 24. Вуглеводні в природі. Застосування вуглеводнів | 135 |
§ 25. Співвідношення об’ємів газів у хімічних реакціях | 142 |
§ 26. Спирти. Етанол | 146 |
Для допитливих. Як добувають етанол | 152 |
§ 27. Гліцерин (гліцерол) | 153 |
§ 28. Карбонові кислоти. Оцтова (етанова) кислота | 156 |
Для допитливих. Як добувають оцтову кислоту | 162 |
Практична робота №3. Властивості оцтової (етанової) кислоти | 162 |
§ 29. Вищі карбонові кислоти та їхні солі (мила) | 164 |
§ 30. Жири | 168 |
§ 31. Вуглеводи. Глюкоза і сахароза | 173 |
Для допитливих. Фруктоза | 180 |
§ 32. Крохмаль. Целюлоза | 180 |
Домашній експеримент. Виявлення крохмалю в харчових продуктах | 185 |
§ 33. Білки | 186 |
Для допитливих. Структура білків | 190 |
Практична робота №4. Виявлення органічних сполук у харчових продуктах | 191 |
Для допитливих. Виявлення глюкози в меду | 192 |
§ 34. Природні та синтетичні органічні сполуки. Захист довкілля від забруднення органічними сполуками | 192 |
4 розділ Узагальнення знань з хімії |
|
§ 35. Багатоманітність речовин і хімічних реакцій | 198 |
§ 36. Взаємозв’язки між речовинами та їх взаємоперетворення | 205 |
Для допитливих. Взаємоперетворення простих речовин хімічного елемента | 211 |
§ 37. Місце хімії серед природничих наук. Значення хімії для розвитку людства | 211 |
§ 38. Хімічна наука у світі та в Україні. Видатні хіміки | 217 |
Післямова | 222 |
Відповіді до задач і вправ | 223 |
Словник термінів | 228 |
Предметний покажчик | 233 |
Література для учнів | 236 |
Інтернет-сайти, які містять цікавий матеріал з хімії | 236 |