Рік видання: 2017
Автори: П.П. Попель, Л.С. Крикля
Видавництво: Академія
Кількість сторінок: 240
PDF (електронний підручник)
Читати онлайн
Скачати 9_klas_khimija_popel_2017.pdf
Зміст:
| Шановні дев’ятикласники! | 3 |
|
1 розділ. Вода. Розчини |
|
| § 1. Суміші речовин. Розчини | 5 |
| Домашній експеримент. Виготовлення колоїдних розчинів | 10 |
| § 2. Будова молекули води. Поняття про водневий зв’язок | 11 |
| § 3. Утворення розчину | 15 |
| § 4. Кристалогідрати | 19 |
| § 5. Розчинність речовин | 25 |
| Для допитливих. Вода — найкращий розчинник для солей | 31 |
| Позаурочний експеримент. Вирощування кристалів мідного купоросу | 31 |
| § 6. Електроліти та неелектроліти | 32 |
| § 7. Електролітична дисоціація | 37 |
| § 8. Ступінь електролітичної дисоціації. | |
| Слабкі та сильні електроліти | 43 |
| § 9. Вода як електроліт. Водневий показник (рН) | 47 |
| § 10. Йонно-молекулярні рівняння | 53 |
| § 11. Реакції обміну між електролітами в розчині | 58 |
| Для допитливих. Гідроліз солей | 61 |
| Практична робота №1. Реакції йонного обміну між електролітами у водних розчинах | 62 |
| § 12. Якісні реакції на деякі йони | 64 |
| Практична робота №2. Розв’язування експериментальних задач | 68 |
|
2 розділ. Хімічні реакції |
|
| § 13. Класифікація хімічних реакцій | 70 |
| § 14. Окисно-відновні реакції | 78 |
| § 15. Складання рівнянь окисно-відновних реакцій | 84 |
| Для допитливих. Окисно-відновні реакції в батарейках | 89 |
| § 16. Тепловий ефект хімічної реакції | 90 |
| Для допитливих. Калорійність харчових продуктів | 94 |
| § 17. Швидкість хімічної реакції | 96 |
| Для допитливих. Про умови зберігання харчових продуктів | 104 |
|
3 розділ Найважливіші органічні сполуки |
|
| § 18. Органічні сполуки. Органічна хімія | 105 |
| § 19. Вуглеводні. Метан | 111 |
| § 20. Гомологи метану | 116 |
| Для допитливих. Два бутани, три пентани | 121 |
| § 21. Етилен (етен) і ацетилен (етин) | 122 |
| § 22. Горіння вуглеводнів | 126 |
| § 23. Поліетилен | 130 |
| Для допитливих. Тефлон | 134 |
| § 24. Вуглеводні в природі. Застосування вуглеводнів | 135 |
| § 25. Співвідношення об’ємів газів у хімічних реакціях | 142 |
| § 26. Спирти. Етанол | 146 |
| Для допитливих. Як добувають етанол | 152 |
| § 27. Гліцерин (гліцерол) | 153 |
| § 28. Карбонові кислоти. Оцтова (етанова) кислота | 156 |
| Для допитливих. Як добувають оцтову кислоту | 162 |
| Практична робота №3. Властивості оцтової (етанової) кислоти | 162 |
| § 29. Вищі карбонові кислоти та їхні солі (мила) | 164 |
| § 30. Жири | 168 |
| § 31. Вуглеводи. Глюкоза і сахароза | 173 |
| Для допитливих. Фруктоза | 180 |
| § 32. Крохмаль. Целюлоза | 180 |
| Домашній експеримент. Виявлення крохмалю в харчових продуктах | 185 |
| § 33. Білки | 186 |
| Для допитливих. Структура білків | 190 |
| Практична робота №4. Виявлення органічних сполук у харчових продуктах | 191 |
| Для допитливих. Виявлення глюкози в меду | 192 |
| § 34. Природні та синтетичні органічні сполуки. Захист довкілля від забруднення органічними сполуками | 192 |
|
4 розділ Узагальнення знань з хімії |
|
| § 35. Багатоманітність речовин і хімічних реакцій | 198 |
| § 36. Взаємозв’язки між речовинами та їх взаємоперетворення | 205 |
| Для допитливих. Взаємоперетворення простих речовин хімічного елемента | 211 |
| § 37. Місце хімії серед природничих наук. Значення хімії для розвитку людства | 211 |
| § 38. Хімічна наука у світі та в Україні. Видатні хіміки | 217 |
| Післямова | 222 |
| Відповіді до задач і вправ | 223 |
| Словник термінів | 228 |
| Предметний покажчик | 233 |
| Література для учнів | 236 |
| Інтернет-сайти, які містять цікавий матеріал з хімії | 236 |






